Magazin

Kisokos
A Szegfűszeg nem más, mint a a szegfűszeg fájának még ki nem nyílt virágrügye. Általában téli fűszerként tartjuk számon, jellegzetes illata a karácsonyi süteményekhez és italokhoz kötődik. Tegyük félre az előítéleteinket, használjuk bátran a többi évszakban is, de csak módjával, csipetenként.
Déryné Széppataki Róza, a vándorszínészet korának legnépszerűbb színésznője részletesen megemlékezik naplójában arról a gasztronómiai élményről, amikor először volt módja megkóstolni a kolozsvári rakott káposztát. E népszerű étek azonban –­ neve ellenére ­– talán nem is kolozsvári eredetű.
Nász
Ki emlékszik még arra, amikor az udvarokon hatalmas sátrat állítottak, és ott tartották meg a lakodalmakat? A süteményeket a szomszédban élő asszonyok sütötték, és mindenkinek megvolt a specialitása, amit hozott? (A sütemény nevére kattintva eljut a recepthez!)
Süti
Készülhet tökkel, csokival, gesztenyével, de különböző gyümölcsökkel és magokkal is! A kuglóf az év szinte bármely szakában egy igen kedvelt desszert! (A kuglóf nevére kattintva eljut a recepthez!)
Valamennyi gyümölcsünk közül a legtöbb népies elnevezéssel az egres büszkélkedhet. Megeshet, hogy köszmétét, pöszmétét, büszkét vagy tüskeszőlőt vásárolunk a piacon, aztán pedig piszkemártást készítünk belőle, ami egyébként egresmártásként szerepel a szakácskönyvben. A C-vitaminban gazdag, fanyar, zöld golyóbis eredetileg a Himalája nyugati vidékén és Dél-Európában volt honos, ma már szinte mindenütt termesztik.
Sóska
Sóskából nemcsak mártás, hanem sok-sok főétel és leves elkészíthető. Az olykor meglepő párosítások, mennyei végeredményt alkotnak! Nézzünk 10 receptet a sóskára! (Az étel nevére kattintva eljut a recepthez!)

Ezek is érdekelhetnek