Ha valami nagyon egyszerű édes vagy sós süteményre vágyunk, a bolti, készen kapható réteslap a legegyszerűbb megoldást. Ha sós tölteléket rakunk bele, könnyű és egyszerű vacsora, édesen pedig a legnagyobb kedvencek egyike.

Sós legyen vagy édes? Réteslaptanácsadó

A félkész termékek használata nagyon kényelmes, és főleg a kezdő szakácsoknak nagy segítséget jelentenek. Persze mindez csak akkor igaz, ha az adott termék jó minőségű, és nagyjából azt nyújtja, amit várunk tőle. Házi rétestészta készítésére ma már elég kevesen vállalkoznak, főleg a hétköznapokon mindnyájan a készen kapható bolti tésztát választjuk. Hogy ne legyen nagy a bosszúság, érdemes az alábbiakra odafigyelni:

– Nézzük meg a lejáratát, biztos, ami biztos. Minél öregebb, annál szárazabb lesz, annál nehezebb vele bánni. Tehát lehetőleg a frisset válasszuk.

– Sokféle kapható, nehéz kiigazodni. Nem egyforma a minőségük, és az ár sem segít feltétlenül az eligazodásban. Jegyezzük meg, melyik volt jó, és keressük azt.

– Ha sütünk vele, akkor mindig csak az legyen elöl, amivel épp dolgozunk, mert pillanatok alatt kiszáradnak a lapok, és használhatatlanná válnak. A többit lehetőleg hagyjuk a csomagolásban, hűvös helyen. Ha a csomagolás nem visszazárható, akkor éppen csak nedves konyharuhával takarjuk le.

– A lapokat meg kell locsolgatni valamilyen tetszőleges zsiradékkal. Erre kiváló a házi zsír (akár sertés, akár liba vagy kacsa) és az olvasztott vaj. Vegánok jó minőségű olajat tudnak használni.

– A megtöltött rétesek tetejét is le kell kenni vagy zsiradékkal, vagy tejföllel, nagyon zsíros tejszínnel.

– Előmelegített, forró sütőben sütjük.

Gyűrt rétes meggyel és túróval

Juhsajtos rétes (Banica)

Túrós csoda

Gibanica

Tojásos rétes

Szivárványos húsos rétes

Töltelékben gazdag emeletes rétes

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.