A neten rengeteg konyhai trükk kering, amik aztán a gyakorlatban vagy beválnak, vagy nem. Az alábbi hat dolog azonban biztosan működik, hiszen a sütés-főzés alapja nem más, mint fizika és kémia. Érdemes őket kipróbálni!

6 konyhai trükk, ami biztosan hasznodra lesz főzés közben

1. ÍGY NEM RAGAD ÖSSZE A TÉSZTA

A tésztát forrásban lévő vízben kell főzni, ez tény. Talán azt gondolnánk, hogy a hőfok miatt, de nem! Miután a tészta a vízbe kerül, a keményítőtartalma gyorsan a főzővízbe jut és emiatt ragacsossá válik. Ha viszont a víz forrásban marad, mozgásban tartja a tésztát, és megelőzi az összetapadást. Tehát érdemes ügyelni rá, hogy végig forrjon a víz, amíg készül a tészta.

5 mennyei paradicsomszósz, amitől még finomabb lesz a spagetti

2. A GOMBA ÉS A VÍZ KÉRDÉSE

Gyakran hallani, hogy a gombát nem szabad megmosni, mert magába szívja a vizet és emiatt elveszíti a ruganyosságát. A tudományos igazság azonban az, hogy bár a gomba valóban magába szív némi vizet, ez nagyon minimális mennyiség, a tömegének csupán a két százaléka. Ez pedig azt jelenti, hogy fél kilogramm gomba esetén mindössze másfél teáskanálnyi vízről van szó, ami ráadásul távozik is belőle, ha fél percnél tovább főzzük, úgyhogy biztosan nem fog rontani az állagán.

Gombával töltött cannelloni

3. SZÓDABIKARBÓNÁS TRÜKK

Remek ötlet, ha egy csipet szódabikarbónát szórunk a hagymára karamellizálás előtt, ugyanis minél magasabb a pH-érték, annál gyorsabban lezajlanak a kémiai reakciók a hagymában, és annál gyorsabban elkészül. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy fél kiló hagymához ne tegyünk negyed teáskanálnál több szódabikarbónát, mivel akkor nem lesz ropogós a végeredmény.

11 baki rizsfőzés közben, amit eddig te is elkövettél

4. EZÉRT FONTOS A FORRALT TEJ

Több tésztareceptben is találkozhatunk olyan instrukcióval, hogy forraljuk fel a tejet, ám megeshet, hogy ezt feleslegesnek tartjuk, ezért csak sima tejet használunk. Pedig érdemes időt szánni rá, mert fontos lépés a végeredmény szempontjából. A forralás során ugyanis széttöredeznek a tejben található savó fehérjéi. Ha ez nem történik meg, akkor gyengülhet a tésztában található gluténváz és könnyen előfordulhat, hogy a tésztánk nem kel meg rendesen.

Itt a szezon – 3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét

5. KERÜLJÜK EL A KISZÁRADÁST

Blansírozás során a zöldségeket forró, lobogó vízbe mártjuk, majd visszahűtjük őket. Ettől ropogósak maradnak és megőrzik a színüket. A hőkezelés után a zöldségek értelemszerűen gőzölgően forrók, ami azonban azt is jelenti, hogy nedvességet veszítenek. Megelőzhetjük a kiszáradást és a ráncosodást, ha a forró vízből kivéve azonnal vajat vagy olívaolajat keverünk hozzájuk, így vízzáró réteget képzünk a felületükön.

5 ok, amiért a fakanál a kedvenc konyhai eszközünk

6. ÁZTASSUK BE AZ EPRET

Az eper nagyon finom és egészséges, hátránya azonban, hogy gyorsan megromlik. Ezen segíthetünk, ha vásárlás után meleg vízbe áztatjuk. Ebben az esetben ugyanis hosszabb ideig eltarthatóvá válik, és a penészesedés folyamata is lelassul. Az optimális idő és hőmérséklet 30 másodperc 50 fokos vízben.

4 szuper epres tipp, amit érdemes megfogadni a szezonban

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.