A káposztafélék nagy családja rendkívül sokoldalú. A leggyakrabban előforduló fejes és kelkáposzta kifejezetten olcsó és könnyen beszerezhető, de általában a drágább rokonok sem tartoznak a luxusélelmiszerek közé. Ezerféle finomság készíthető belőlük, a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga.

A káposztafélék üdítően változatos világa

A káposztafélék rendszertanilag a keresztesvirágúak közé tartoznak. A legrégebben termesztett, legelterjedtebb zöldségek közé tartoznak. Rendkívül alacsony a kalóriatartalmuk, viszont rostokban nagyon gazdagok. Különösen sok bennük a C-vitamin, de jelentős mennyiségben tartalmaznak K-, B1- és E-vitamint is. Ehetjük nyersen, főve, savanyítva, mindegyik változat gazdag jótékony hatású anyagokban, kedvezően hatnak a bélflórára, a bennük lévő mustárolaj természetes antibiotikum.

Fejes káposzta

A mindenes. Ehetjük nyersen, savanyítva, főzve, sütve. Több emblematikus magyar étel fő alapanyaga: töltött káposzták, rakott káposzták, székelygulyások, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Káposztás béles

Nyúllapocka káposztás tésztával

Lila káposzta

Általában köretként fogyasztjuk. Rakhatjuk nyersen salátába is, de a leggyakrabban ízes párolt káposzta készül belőle pecsenyék mellé.

Csirkecomb lila káposztával és nudlilepénnyel

Kolbászos hagymás tarkabab lila káposztával és feta sajttal

Kelkáposzta

Szintén a hagyományos magyar konyha alapvető zöldségféléje. Ebből készül például a frankfurti leves, az igenis finom (ha jól főzik) kelkáposzta-főzelék, a közkedvelt rakott kel.

Kellevélbe töltött babos köles sajtmártással

Sütőtökös spagetti pirított kelkáposztával

Karfiol

Ezt is gyakran használjuk hosszú ideje. Remek levest főzhetünk belőle. Lerakhatjuk sajttal, tejföllel és/vagy morzsával, ránthatjuk, adhatjuk hús mellé. Többféle új étkezési irányzatnak köszönhetően ma ismét reneszánszát éli.

Karfiolos zöldségcurry

Rozmaringos morzsával sült napraforgómagos karfiol

Pagodakarfiol

Lenyűgöző külsejű növény. Pont úgy használhatjuk, mint a sima karfiolt, az íze is majdnem ugyanolyan. Ha nem törjük össze, szépséges köret vagy vegetáriánus főétel készülhet belőle.

Túrós vitaminsaláta

Kínai kel

Szintén csak az elmúlt évtizedekben kezdtük használni. Kellemes, nem túl erőteljes ízű zöldség. Nyersen remek tél végi salátákat készíthetünk belőle, egyébként ezt is süthetjük, főzhetjük.

Rakott pityi spárgával és kínai kellel

Kínaikel-saláta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.