A kacsacombhoz idő kell, de ha valami igazán különleges szárnyast kínálnánk az ünnepek alatt, akkor megéri rászánni az időt. Konfitálhatjuk, vagy „egyszerűen” megsüthetjük, a lényeg a türelem, és még ezer apróság, amit most elárulunk!

A kívül ropogós, belül omlós kacsacomb titka

A leggyakoribb hiba, amit a kacsacomb sütése közben a legtöbben elkövetnek, hogy magas hőfokon, a szükségesnél rövidebb ideig sütik a húst. Ilyenkor az étel nem omlós lesz belül, hanem kemény, rágós, s ez elveszi a kedvünket egy újabb kísérletezéstől.

Hagyományos sütés

Soha ne hagyjuk ki első lépésben a combok fűszerezését. Ez só, valamint bors. Semmi több. az edénybe belehelyezzük a húst úgy, hogy a combok ne érjenek egymáshoz, majd teszünk még bele fokhagymát és nagyobb cikkekre vágott vöröshagymát is. Ilyenkor vannak, akik még babérlevelet, mások pedig kakukkfüvet is raknak a húst. 4 kacsacomb alá, legalább 3 deci vizet öntsünk. Először nagyon magas (220-240) hőfokon süssük 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 150 fokra és legalább 1,5 órát süssük. A comb akkor jó, ha belül omlós, puha a húsa, de kívül már ropogós, kisült belőle a zsír. Ne gyorsan akarjuk megsütni a kacsát, hiszen időt kell hagyni neki.

kacsacomb

Fotó: Shutterstock

Konfitálás

Ha igazán finom kacsacombot akarunk enni, és több időnk is van, akkor nincs más hátra, mint a konfitálás. Régi eljárás ez, amit ma már kevesen használnak. A lényege, hogy bő zsírban, alacsony hőmérsékleten süssük a kacsát. Hátránya, hogy bizony nemcsak a húst kell megvennünk, hanem pluszban zsírt is, de a végeredmény a legszaftosabb, legomlósabb hús lesz, amit valaha kóstoltunk. A konfitáláskor felhasznált zsír lényegében megvédi a kacsát a kiszáradástól, viszont ha az idővel spórolnak, akkor ismét kemény lesz a végeredményt. Ahogyan az első eljárásnál, úgy itt is a sóval és a borssal indítunk. Dörzsölhetjük bátran a húst, mindkét oldalán! Ezt akár már előző este is megtehetjük, s így hagyjuk állni a combokat a hűtőben a sütésig. A konfitálás előtt fogunk egy hagyományos serpenyőt, és a combokra egy vékonyka kérget sütünk. Ezután mehetnek a tepsibe, majd ráöntjük a korábban már felolvasztott zsírt. Olyan tepsit válasszunk, hogy a húsok ne érjenek egymáshoz, a zsír pedig teljesen ellepje őket! S már nyithatjuk is a sütő ajtaját. A kacsacombokat 3 óra alatt 120-130 fokon konfitáljuk. Ha csökkentjük a hőfokot, akkor növelnünk kell a sütési időt. Ha elkészült, akkor kivesszük a zsírból. Tepsiben is rápiríthatunk a bőrére, de akár egy másik edényben a sütőben, is megpiríthatjuk a tetejét.

Kedvenc, karácsonyi kacsacomb receptjeink!

Töltött kacsacomb hagymás tört burgonyával

Diós morzsában sült kacsacomb zelleres burgonyapürével

Savanyú káposztás kacsacomb

Cserépben sült kacsacomb zelleres-almás krumplival

Almás káposztával töltött kacsacomb

 

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.