Ha már a hentesnél vesszük az alapanyagokat, akkor nyugodtan mulathatunk pár régi toros okosságon. Sok régi, babonáról beigazolódott, hogy egyáltalán nem butaságok, de az alábbiak valószínűleg tényleg inkább a szórakoztató irodalom témakörébe tartoznak. Tehát lássuk, mit szabad és mit nem szabad tenni a disznóöléseken:
Nem szabad sajnálni a négylábút, mert akkor nehéz lesz a halála.
Szabad viszont ölés előtt jól megkergetni, mert akkor porhanyós lesz a húsa.
Szabad nagyokat kacagni a bontáskor, mert akkor lesz vastag a szalonna (persze azért az sem árt, ha előtte jól felhizlalták).
Férges lesz a hús, ha újholdkor érte el a sertést a végzete, de akkor is, ha beszélgettek a sózásnál.
Némán kell a hurkát kifőzni, nehogy szétszakadjon.
Szabad, sőt kötelező eltenni a Tamás napján vágott disznó háját. Szent Tamás hája csudálatos gyógyszere például a csúnya keléseknek.