A csípős hideggel eljött a disznóvágások ideje is. Ma már persze nagyon kevés háztartásban dolgoznak fel egy egész sertést, de a toros vacsorát egy kis lakásban is nyugodtan megtarthatjuk, minden hozzávalót megkapunk a kedvenc hentesünknél.

Disznótor a negyediken

Ha már a hentesnél vesszük az alapanyagokat, akkor nyugodtan mulathatunk pár régi toros okosságon. Sok régi, babonáról beigazolódott, hogy egyáltalán nem butaságok, de az alábbiak valószínűleg tényleg inkább a szórakoztató irodalom témakörébe tartoznak. Tehát lássuk, mit szabad és mit nem szabad tenni a disznóöléseken:

Nem szabad sajnálni a négylábút, mert akkor nehéz lesz a halála.

Szabad viszont ölés előtt jól megkergetni, mert akkor porhanyós lesz a húsa.

Szabad nagyokat kacagni a bontáskor, mert akkor lesz vastag a szalonna (persze azért az sem árt, ha előtte jól felhizlalták).

Férges lesz a hús, ha újholdkor érte el a sertést a végzete, de akkor is, ha beszélgettek a sózásnál.

Némán kell a hurkát kifőzni, nehogy szétszakadjon.

Szabad, sőt kötelező eltenni a Tamás napján vágott disznó háját. Szent Tamás hája csudálatos gyógyszere például a csúnya keléseknek.

Házi kenőmájas

Házi disznósajt

Hurka és kolbász nokedlival

Tepsis disznótoros rakottas

Kolbászhúsos velő

Disznótoros májas pecsenye

Kifordított töltött szűz

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink