Ha teljes választékot szeretnénk a kamrában, akkor ideje elővenni a befőző felszerelést, és belevágni a munkába. Az otthon főzött lekvárnak nincs párja. Nem csak azért, mert pont a szájunk íze szerint ízesítjük, édesítjük, alakítjuk, de ebben garantáltan nem lesz semmi olyasmi, amit nem szeretnénk megenni, nincs apró betűs, nemkívánatos összetevő.

Egy, kettő, három és tűz: indul a lekváros szezon!

Régen a lekvárok sűrítése nem okozott gondot, nagyon sok cukrot adtak a gyümölcsökhöz, és hosszú ideig főzték őket. A celofános korszakban erre szükség is volt, csak az így eltett lekvárok álltak el sokáig. Ma sokkal könnyebb a helyzetünk: több remek eszközzel is rendelkezünk a házi sterilizálásához (mikró, villanysütő, mosogatógép), és a fém csavaros tetővel lezárt üvegekben – ha jó technológiát használunk – szinte bármit elrakhatunk, tartósítószer és több kiló cukor nélkül. Tehát van rá lehetőségünk, hogy ne főzzük agyon a gyümölcsöket, hogy minél többet megőrizzünk az eredeti táp- és ízanyagokból. Egy gond van az ilyen módon főzött lekvárral: túl híg lesz. Többféle módszerrel tudunk ezen segíteni, az egyik, hogy valamilyen zselésítő anyagot adunk hozzá. Melyiket válasszuk?

Stabark

Növényi zselésítő por, fantázianevét a gyártótól kapta. Összetevői: kukoricakeményítő, guar gumi, xantán-gumi, szentjánoskenyér liszt. A gyümölcs + cukor 0,5%-os arányában kell használni, tehát 80 dkg gyümölcs és 20 dkg cukor esetén 5 grammra van szükség. A zselésítés minimum 75 fokon jön létre, tehát hidegen nem működik. Bioboltokban kapható, a 25 grammos kiszerelés körülbelül 500 Ft.

Lekvárzselésítők

Ezek általában nagyon jól működnek. Könnyű velük bánni, és tényleg remek lesz a lekvár állaga. Két gond van velük, az egyik, hogy még a 3:1-es változatoknál is nagyon sok cukrot írnak elő, a másik pedig az összetételük. Általában pektint, citromsavat, valamilyen cukrot és tartósítószert tartalmaznak. Alaposan tanulmányozzuk át a címkét, és döntsük el, akarjuk-e minden összetevőjét fogyasztani.

Agaragar

Sárgásfehér, kissé áttetsző, tengeri algából előállított, teljesen természeteses alapú zselésítő por (E 406). Nagyon pontosan kell adagolni, mivel igen erős a zselírozó hatása. Elég drága (50 gramm 1000 Ft körül kapható). Egy liter lekvárhoz 2-3 grammot kell feloldanunk, és aztán pár percig együtt forralni a lekvárral.

Pektin

Gyümölcsök, húsos gyökerek sejtfalából előállított, szintén teljesen természetes alapú zselésítő szer (E 440). Élelmiszer-ipari termékekben mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett a használata. Lekvár sűrítésénél a gyümölcs súlyának 1-2%-ára van szükség belőle. Szintén nem olcsó, 100 grammhoz 1500 forint körüli áron lehet hozzájutni.

 

Eperlekvár bazsalikommal és tonkababbal

Narancsos eperlekvár

Fenyőmagos eperlekvár

Kivis eperlekvár

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.