A keresztény világban évszázadokon át tartották a húsvét előtti 40 napos nagyböjtöt, hamvazószerdától nagyszombatig. Az idén április közepére esik a húsvét (a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte után következő hétvége, április 17.), így a nagyböjt március 2-től április 14-ig tart.
Ezen időszak alatt kerülni kell a hús- és a zsír fogyasztását, az alkoholt. Ma már főként egészségügyi szempontok alapján böjtölünk. Elég általános az a felfogás, hogy a szervezetünknek jót tesz, ha legalább pár héten keresztül tudatosan táplálkozunk: könnyen emészthető ételeket, italokat fogyasztunk, mérsékelt mennyiségben. A szigorú léböjttől a csirkehúst is megengedő diétáig igen széles a skála, mindenki választhat kedve, egészségügyi állapota, céljai szerint.
A következő napokban a hagyományos népi böjt szabályainak megfelelő, húsmentes ételeket kínálunk egy teljes hétre. Úgy tartják, hogy a hét minden napjához társítható egy égitest és egy gabona.
Szerda: a Merkúr és a köles meg a hajdina napja
Csütörtök: a Jupiter és a rozs napja
Péntek: a Vénusz és a zab napja
Szombat: a Szaturnusz és a kukorica napja
Vasárnap: a Nap és a búza napja