A téli süteményeknél gyakran használunk egzotikus fűszereket, közéjük tartozik az errefelé ritkábban használt kardamom is. Az ilyenkor bőkezűen szórt mézeskalács-fűszerkeveréknek is a része. Érdemes vele összebarátkozni, egy kis egzotikus ízt csempész a süteményekbe, ételekbe.

Mi fán terem a kardamom?

Az a fa bizony csak bokor, ámbár jó magasra megnő. Az errefelé gyakrabban használt zöld kardamom latin neve Elettaria cardamomum. Dél-Indiából és Srí Lankából származik, arrafelé vadon is megterem, 3-5 méter magasra is megnő. A fekete kardamom (Amomum subulatum) a Himalája és Kína keleti részéről származik. A bokrok termése a zöld, illetve szürkésbarna színű aprócska (0,5-2 centi nagyságú), szögletes hüvely, ebben ülnek a kardamommagok. Hüvelyestül érdemes tárolni, mert így jóval tovább megőrzi az aromáját.

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték, gyógy- és fűszernövényként alkalmazták. Mindkét fajta kardamom több, világszerte ismert fűszerkeverék alkotóeleme (pl. garam masala, Ras-el-hanout). Az enyhén ánizsízű zöld kardamomot (nálunk általában ez kapható, őrölt formában is) szívesen használják édességek, likőrök, kávék, teák fűszerezésére. Nem szokták kihagyni a mézeskalács-fűszerkeverékből sem. A füstös ízű fekete kardamom inkább a húsételek, curryk hagyományos fűszere.

Fekete ribizlis vegán krémsajtdesszert kardamomos morzsával

Kardamomos csupa csoki torta

Semla

Kardamomos csiga

Kardamomos-gyömbéres csirkemell

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.