A hal finom és egészséges, a családok többségénél mégis leginkább csak karácsonykor kerül az asztalra. Fogyasztása a böjti szokások miatt került előtérbe, hiszen a keresztény kultúrkörben, karácsony böjtjét betartva, az emberek nem ehettek húsféléket – ellenben a hal nem számít húsételnek. Pedig a hal táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: igen fontos vitamin- és ásványianyag-forrás, fehérjéje teljes értékű és könnyen emészthető. Fontos lenne, hogy hetente legalább kétszer-háromszor együnk belőle, főként a zsíros és félzsíros halakban található jelentős mennyiségű ómega-3 zsírsavak miatt. Ezeket a zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, viszont fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A hal fogyasztása szimbolikus jelentéssel is bír. Ha sok a pikkely a karácsonyi halunkon, akkor bőségre számíthatunk a következő esztendőben. de nemcsak a pikkelyek hordoznak ilyen üzenetet, hanem a hal gyors mozgása is: ahogy az állat sebesen úszik a vízben, úgy halad előre a család is az elkövetkezendő évben, ha karácsonykor fogyaszt belőle.
[eadvert]
Mennyi az annyi?
(100 grammban) | Energia | Szénhidrát | Fehérje | Zsír |
Ponty | 127 kcal | 0 | 18g | 6g |
Lazac | 131 kcal | 0 | 22g | 5g |
Harcsa | 95 kcal | 0 | 16g | 3g |