Magazin

Jönnek az ünnepek, elkezdjük átgondolni a menüt, töprengünk, hogy mit és hol fogunk beszerezni. Sok ünnepi édességhez használunk kókuszpelyhet. Mivel ilyenkor sok helyen kapni kókuszdiót, nem is drága, érdemes kipróbálni a házi változatot.
Nagy erőkkel készülünk a karácsonyra. A friss lapszámban többféle ünnepi menüt találnak. Sok süteményt is sütöttünk, a klasszikus bejgli helyett most másfajta diós és mákos kalácsokat kínálunk. Nagy adventi kekszválogatásunkkal megédesíthetik a várakozás heteit.
Hasznos információk a CBD-olajról. A növekvő népszerűségnek örvendő CBD, vagy kevésbé ismert nevén kannabidiol, a kannabisznövényekben megtalálható vegyület. Bár sokan a marihuánára asszociálnak a kannabisz szó hallatán, a kenderfélék között számos más növény is megtalálható. Míg a marihuánában található THC (tetrahidrokannabinol) tudatmódosító hatású, addig a kenderből kivont CBD nem rendelkezik bódító hatással.
Sokan félnek az égetett (forrázott) tésztától, érthetően, hiszen első látásra tényleg kicsit bonyolultnak tűnik. Szokatlan, hogy nem keverjük vagy gyúrjuk, hanem főzzük a tésztát. Érdemes belevágni, mert tulajdonképpen nem sokkal bonyolultabb egy sima piskótánál, és a végén nagyon elegáns sós vagy édes desszertek alapja lehet.
Nem igazán vonzó ennek a gyümölcsnek a külseje: éretlenül sem hívogat a csúnya sárga gubacs, éretten pedig kifejezetten riasztó a horpadozó, barna, rücskös héj, a szottyosság, a fura alak. Ismét a szokásos történet, a vitatható külső csodás belsőt rejteget. Lágy, krémes, kellemesen pikáns ízű, mint valami különleges csokikrém. A legjobb frissen, a bokorról majszolva, de ha túl sok van belőle, tegyük el télire.
Ha máskor nem is, Márton-napon és környékén igyekszünk libát vagy kacsát tenni az asztalra. Ha túl nagynak találjuk az 5-10 kilós hízott szárnyasokat, akkor válasszuk valamelyik kisebb alkotórészét. Combot, mellet, szárnytövet, mindegyikből más-más étel készíthető, de egyik jobb, mint a másik.
Nagyon divatosak a mindenféle csinos kiszerelésben kapható instant kásák. Ez is a szokásos történet: sokkal jobban járunk, ha magunk csináljuk otthon, olcsóbb, finomabb, és pontosan tudjuk, mit is eszünk. Adunk pár hasznos tanácsot hozzá.
Jó egy kicsit borzongani. Az angolszász kultúra beáramlásának hála, mi is már sokféle kelléket átvettünk az október végi Halloweenből. Sok háznál vigyorgó tökök világítanak éjszakánként, a nagyáruházak édességes pultjain megjelennek a habcukorból készült fogsorok, a denevéres rágógumikészletek. A kicsit nagyobb gyerekekkel dobjunk össze pár rémisztő süteményt.
A ősz és a közelgő ünnepek egyik kedvenc étele a kacsapecsenye, egészen pontoson a sült kacsacomb, aminek piros-ropogós a bőre, de a húsa olyan omlós, hogy szétolvad a szánkban. Hogy ezt a tökéletes állagot elérjük, nem árt tisztában lennünk a kacsahús sütésének minden csínjával-bínjával, apró kis trükkjével. Soroljuk máris, melyek ezek!

Ezek is érdekelhetnek