Magazin

Sokféle sajtreszelőt lehet kapni a boltokban, de szinte minden háztartásban található egy négyoldalú reszelő. De használjuk-e ennek minden oldalát? Most eláruljuk, hogy mi mindenre jó ez a remek konyhai eszköz.
Minden családnak megvan a saját pogácsareceptje és a pogácsafelelőse, aki a nevezetes ünnepekre megsüti a jól bevált sós süteményt. Van kicsire és nagyra szaggatott, vajas, sajtos vagy töpörtyűs, meg persze van a hosszú is (a sajtos rúd). Ha te is be szeretnél szállni a sör- és borkorcsolyák gyártásába, és kicsit másként csinálnánk, mint a nagyi, akkor mutatjuk az alapokat.
Mi a jó pörkölt titka? Omlós hús és sűrű szaft. Bizonyára sokan kapásból ezt válaszolják erre a kérdésre. Hagyományos magyaros ételünk elkészítése igazán nem bonyolult, de akár bográcsban, akár lábosban főzzük, nem árt odafigyelni pár apróságra, hogy a hús omlós, a szaft pedig sűrű legyen.
Ki tudna ellenállni a krémesek nyújtotta kényeztetésnek? Sokféle van belőlük, mindenkinek megvan a maga kedvence, van, aki a tésztásabb, van aki a nagyon krémes változatot kedveli jobban. Azért a legnagyobb kedvenc a franciakrémes, lágy vaníliás krémmel, tejszínhabbal és roppanó, karamellás tetővel.
Hónap végi étel a dödölle, ez a hagyományos magyar krumpligaluska. Igazán nem kell hozzá nagybevásárlás: pár szem burgonya, némi liszt só és víz. A többi már ízlés vagy otthoni készletek függvénye: kis zsiradék, ízesítő és dúsító anyagok (hagyma, kolbász, szalonna, túró, stb.)
Tél végére már kezdjük kicsit megunni az ilyenkor kapható zöldségeket, cékla, krumpli, káposzta, répa, aztán megint ugyanez elölről. Talán segít, ha egyrészt tudatosítjuk, hogy mennyi jótékony hatása van ezeknek a nem túl izgalmas zöldféléknek, másrészt pedig felkutatunk pár új receptet, és azokat sütjük-főzzük a családnak a megszokott levesek és főzelékek helyett.
A kardamomot ritkán használjuk, pedig varázslatos íze van. Jellegzetes téli fűszer, sok mindenhez illik, forró italokhoz, édes süteményekhez, krémekhez, mártásokhoz. Tulajdonképpen mindenhez adhatjuk, amihez a fahéj is illik. Az egzotikus zamatát könnyű megszeretni.
A klasszikus piskótarolád vagy piskótatekercs egyetlen titka a piskóta ideális állapotának elérése, azaz olyan piskótát kell sütnünk, amit utána könnyedén fel tudunk tekerni. Persze ehhez is léteznek különféle technikák, de alapvetően sok múlik magán a tésztán is.

Ezek is érdekelhetnek