Nem mindenki szeret sütni. Viszont karácsonykor mindnyájan szeretnénk különleges finomságokkal meglepni a családot, desszertfronton is. Szerencsére nagyon sokféle sütés nélküli édesség közül válogathatunk, ilyeneknek azok is bátran nekiugorhatnak, akik visszariadnak a bejgli- és a piskótasütéstől.

Stresszmentes ünnepi desszertek

Ha sütés nélküli karácsonyi desszertet szeretnénk készíteni, több út közül is választhatunk.

Az egyik a tiramisu és rokonai. Ez a híres olasz desszert valamikor a múlt század közepén alakult ki, a neve magyarul azt jelenti, hogy „dobj fel” (állítólag egy elégedett fogyasztó jelentette ki, hogy ez a finomság mennyire feldobta). Piskóta és habos krémsajtkrém. Klasszikus ízei az édes krémsajt és a kávé. A mártogatáshoz használt alkohol hagyományosan marsala (édes desszertbor), barna rum vagy portói. Eredetileg sem tojásfehérje, sem tejszín nem szerepelt a krémben, de ezekkel sokkal habosabb, könnyebb lesz az édességünk. A hagyományos tiramisu tálban készül, több rétegben összerakott rumos kávés piskóta, habos mascarponekrémmel. Ezt variálhatjuk kedvünk szerint. Összeállíthatjuk torta, pohárkrém vagy golyó formátumban is, a babapiskóta helyett használhatunk valamilyen kekszet, készen vett piskótalapot, mézessüteményt. A krémet és a mártogató folyadékot is átvezethetjük egy másik ízvilágba.

Tiramisu

Tiramisutorta

Kókuszos tiramisu

Citromos tiramisu

Tiramisugolyó

Gesztenyés tiramisu pohárban

Gyors, egyszerű és célszerű, ha pohárkrémet választunk. Itt aztán tényleg nincs izgulnivaló, ha nem pont olyan a krém állaga, amit szerettünk volna, akkor na bumm, úgyis kanállal fogjuk enni. Valami kis ropogós kekszmaradék vagy habcsók úgyis van ilyenkor otthon, csak a krémet kell összeállítani, aztán meg kicsit dekorálni. Nagyobb gyerekekek önállóan is el tudják készíteni.

Körtés Rákóczi-túrós pohárkrém

Málnahab pohárban

Sütőtökös-gesztenyés pohárkrém

Forraltbor-zselé narancsos habbal

Sült alma fahéjas-kardamomos habbal

Vannak még a klasszikus magyar sütés nélküli keksztekercsek, csokiszalámik és társaik. Ezek elkészítése talán picit bonyolultabb, de az általuk szerzett öröm miatt megéri.

Meggyes keksztekercs

Vaníliás keksztekercstorta

Csokiszalámi sütés nélkül

Mákos-citromos sütés nélküli torta

Nincs új a nap alatt – régimódi édességek sütés nélkül

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.