A lazac az egyik legegészségesebb halfaj, heti többszöri fogyasztása ajánlott. Édesvízben születik, fiatalon a tengerbe vándorol, az ívási időszakban pedig visszatér a születési helyére.
Sok egyéb jótékony hatása miatt főként azért ajánlott a fogyasztása, mert a kiemelkedően fontos ómega-3 zsírsavak egyik legnagyobb természetes forrása (nagyon sok van a dióban és a lenmagban is). Ezek a zsírok védenek a gyulladások ellen, serkentik az agyműködést, védik a szívet és az érrendszert.
Az elmúlt évtizedekben rendkívül megemelkedett a világ lazacfogyasztása, és ez többek között azzal is járt, hogy a lazacot elkezdték nagy telepeken tenyészteni. A tenyésztett lazac sem ízében, sem tápértékében nem közelíti meg a vad lazacot, természetesen ómega-3 zsírsavtartalma is jóval alacsonyabb. Ha tehetjük, alaszkai vagy csendes-óceáni vadlazacot vásároljunk.
Mézes-gyömbéres lazac kukoricás bulgurral, citromos tejföllel