A hagyományos rántott ponty helyett ma már sokszor lazac az ünnepi vacsora főfogása. Nagyon jóízű, nagyon egészséges, szálkamentes hal, nem csoda, hogy ilyen gyorsan megszerettük. Vajon mindenki tudja, hogy tengeri vagy az édesvízi halak közé tartozik?

Vadon a legjobb

A lazac az egyik legegészségesebb halfaj, heti többszöri fogyasztása ajánlott. Édesvízben születik, fiatalon a tengerbe vándorol, az ívási időszakban pedig visszatér a születési helyére.

Sok egyéb jótékony hatása miatt főként azért ajánlott a fogyasztása, mert a kiemelkedően fontos ómega-3 zsírsavak egyik legnagyobb természetes forrása (nagyon sok van a dióban és a lenmagban is). Ezek a zsírok védenek a gyulladások ellen, serkentik az agyműködést, védik a szívet és az érrendszert.

Az elmúlt évtizedekben rendkívül megemelkedett a világ lazacfogyasztása, és ez többek között azzal is járt, hogy a lazacot elkezdték nagy telepeken tenyészteni. A tenyésztett lazac sem ízében, sem tápértékében nem közelíti meg a vad lazacot, természetesen ómega-3 zsírsavtartalma is jóval alacsonyabb. Ha tehetjük, alaszkai vagy csendes-óceáni vadlazacot vásároljunk.

Céklás-borókás pácolt lazac

Lazacsteak parajos tésztával és vajon sült gyümölcsökkel

Mézes-gyömbéres lazac kukoricás bulgurral, citromos tejföllel

Fűszeres lazac sáfrányos rizzsel

Kelkáposztás, lazacos lepény

Lazac narancsos édesköménnyel

Avokádóhab füstölt lazaccal és uborkával

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.