Ma már mindenki tudja, hogy a vegetáriánus (vega) és a vegán két különféle étkezési irányzat (ámbár hasonlítanak). A vegetáriánus a megengedőbb, itt csak a húsfogyasztás nem megengedett. A vegánok mindenféle állati eredetű terméktől tartózkodnak, nem esznek húst, halat, tejterméket, tojást, mézet. A főzéshez használt zsiradék is természetesen állati eredetű (a leggyakrabban olívaolaj vagy kókuszzsír). Nálunk az ünnepi ételek alapvetően húsosak voltak, inkább a hétköznapokra voltak jellemzőek az egyszerű levesek és tészták, de általában még ezekhez is sokszor tojást és/vagy tejterméket használtak. Ha vegán fogásokat akarunk készíteni, új források után kell néznünk, mert a legtöbbünk egészen másfajta konyhán nőtt fel, a hagyományos magyar ételek zöme átalakítás nélkül nem fér bele ebbe az étrendbe.
Egyre többen választják a vegán étkezést, sokan csak heti egy napra, mások a böjti időszakra, megint mások örökre, a választás okai is nagyon sokfélék. Mint az élet minden területén, itt is törekedni kell a változatosságra és a kiegyensúlyozottságra. Különösen fontos a tudatos étkezés, hiszen minden fontos tápanyagot be kell vinnünk a szervezetünkbe.
Adunk pár jó vegán receptet gondolatébresztőnek. Legyünk nagyvonalúak a fűszerezéssel, a legtöbb zöldségnek igen jól áll. Érdemes a megszokottnál többet készíteni eleinte, mert aki eddig a húsos étkezéshez szokott, csak nagyobb vegán adag után fogja jóllakottnak érezni magát.
Diós-sütőtökös tagliatelle sült gesztenyével, balzsamos céklával