Majdnem minden ételbe teszünk belőlük, mégsem tekintjük igazi alapanyagnak. Akár egy találós kérdés is lehetne. Természetesen a vöröshagymáról és a fokhagymáról van szó. Ebben a tél végi, zöldségekben szegény időszakban érdemes nekik is nagyobb figyelmet szentelni.

Háztartási mindenesek: a fokhagyma és a vöröshagyma

Érdekességek a fokhagymáról

[eadvert]

Már az ókori egyiptomiak is ismerték, szerették, használták. Általános immunerősítőként alkalmazták.

Hippokratész az izzasztó orvosságok közé sorolta, kiemelve, hogy „széklet- és vizelethajtó”.

Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást.

Erős fertőtlenítő hatása következtében jótékonyan hat az emésztésre.

Rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, megelőzi vagy enyhíti a hörghurutot.

Gyógyító hatásai főként akkor érvényesülnek, ha nyersen, alaposan szétrágva fogyasztjuk.

Az afrodiziákumok között tartják nyilván.

Kezünkről sóval és citrommal tüntethetjük el a nem kívánatos fokhagymaszagot.

A középkorban úgy vélték, hogy megvéd a pestis ellen. Boszorkányok ellen is remek, koszorúban felakasztva, zsebben hordva, párna alá dugva.

Nagypénteken egyes falvakban azért ettek meg egy-egy gerezd fokhagymát, hogy a kígyómarástól megvédje őket.

Fokhagymakrémes tagliatelle morzsával

Fokhagymás, zöldséges rizskása

Szeletben sült fokhagymás karaj

Fokhagymás nyúl krumplipürével

Fokhagymás sárgaborsó-főzelék fekete rizzsel és grillezett sajttal

Érdekességek a vöröshagymáról

Több mint 5000 éve tartozik a kultúrnövényeink közé.

Makón a 18. századtól termesztik nagyobb mennyiségben. A makói vöröshagyma 2009-ben lett hungarikum.

A benne lévő allilszulfid csípős szagától sírunk, viszont ennek köszönhető a hagyma erős baktériumölő hatása is.

Nagyon sokféle jótékony hatást tulajdonítanak neki, nyersen és sütve-főzve egyaránt. Segít a koleszterinszint csökkentésében, az érelmeszesedés megelőzésében, gátolja a vérrögképződést, serkenti az emésztést, és valószínűleg véd a rosszindulatú daganatoktól is.

A hagyma héjának is rendkívül sok gyógyító hatása van. A belőle készült főzet csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást, erősíti az immunrendszert.

A kalóriatartalma rendkívüli alacsony (körülbelül 50 kalória 100 grammonként).

A nyers hagyma erős íze csökkenthető, ha besózzuk, hagyjuk állni 10-15 percet, majd átmossuk.

A pörköltek finom, sűrű szaftját a viszonylag sok, nagyon krémesre főzött vöröshagyma adja.

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal

Tejszínes hagymaleves pirított kiflikarikákkal

Resztelt máj

Csiperkés-hagymás batáta

Cukkinis-hagymás csirkeragu

Velős toros pörkölt

Burgundi marharagu

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink