Érdekességek a fokhagymáról
[eadvert]
Már az ókori egyiptomiak is ismerték, szerették, használták. Általános immunerősítőként alkalmazták.
Hippokratész az izzasztó orvosságok közé sorolta, kiemelve, hogy „széklet- és vizelethajtó”.
Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást.
Erős fertőtlenítő hatása következtében jótékonyan hat az emésztésre.
Rákellenes hatóanyagokat tartalmaz, megelőzi vagy enyhíti a hörghurutot.
Gyógyító hatásai főként akkor érvényesülnek, ha nyersen, alaposan szétrágva fogyasztjuk.
Az afrodiziákumok között tartják nyilván.
Kezünkről sóval és citrommal tüntethetjük el a nem kívánatos fokhagymaszagot.
A középkorban úgy vélték, hogy megvéd a pestis ellen. Boszorkányok ellen is remek, koszorúban felakasztva, zsebben hordva, párna alá dugva.
Nagypénteken egyes falvakban azért ettek meg egy-egy gerezd fokhagymát, hogy a kígyómarástól megvédje őket.
Fokhagymás sárgaborsó-főzelék fekete rizzsel és grillezett sajttal
Érdekességek a vöröshagymáról
Több mint 5000 éve tartozik a kultúrnövényeink közé.
Makón a 18. századtól termesztik nagyobb mennyiségben. A makói vöröshagyma 2009-ben lett hungarikum.
A benne lévő allilszulfid csípős szagától sírunk, viszont ennek köszönhető a hagyma erős baktériumölő hatása is.
Nagyon sokféle jótékony hatást tulajdonítanak neki, nyersen és sütve-főzve egyaránt. Segít a koleszterinszint csökkentésében, az érelmeszesedés megelőzésében, gátolja a vérrögképződést, serkenti az emésztést, és valószínűleg véd a rosszindulatú daganatoktól is.
A hagyma héjának is rendkívül sok gyógyító hatása van. A belőle készült főzet csillapítja a köhögést, enyhíti a torokfájást, erősíti az immunrendszert.
A kalóriatartalma rendkívüli alacsony (körülbelül 50 kalória 100 grammonként).
A nyers hagyma erős íze csökkenthető, ha besózzuk, hagyjuk állni 10-15 percet, majd átmossuk.
A pörköltek finom, sűrű szaftját a viszonylag sok, nagyon krémesre főzött vöröshagyma adja.