Megosztó gyümölcs a birs, sokan rajonganak érte, mások már az illatát sem szeretik. Érdemes vele összebarátkozni, mert rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz. Különleges íze remekül illik a sós ételekhez is, levesekhez, salátákhoz és pecsenyékhez egyaránt.

Illatos, fanyar birs

A birs hasznos anyagai sok olyan kisebb-nagyobb egészségügyi problémán segítenek, amelyek ma már népbetegségnek számítanak. A benne lévő rengeteg pektin javítja az emésztést, segíthet a bélgyulladások leküzdésében. Karbantartja a vércukrot, csökkenti a koleszterinszintet. Méregtelenít, segíti az immunrendszert. Enyhíti az ízületi és reumás fájdalmakat is. Lehetőleg ne hámozzuk meg, mert a héjában van a hatóanyagok nagy része.

Általában október végére, november elejére érik meg teljesen. Lehet alma vagy körte formájú egyaránt, az ízük nagyjából hasonló. Feldolgozás előtt a szőrös héjat dörzsi szivaccsal lemossuk, az esetleges hibás részeket és a csutkát kivágjuk. Mivel egyszerre érik egy jó nagy adag, általában a zömét tartósítjuk télire (régen a hideg tisztaszobák szekrényeinek a tetején ácsorogtak a felhasználásig, ma már a legtöbb lakásban nemigen találunk fagymentes, hideg helyet). Készíthetünk belőle kompótot, lekvárt vagy sajtot, ez utóbbi a legrizikósabb és legmunkásabb. Mivel ez alapvetően egy erősen fanyar gyümölcs, valamilyen édesítés szinte biztosan kell hozzá.

Egyben sült tarja kakukkfüves birsalmával és sütőtökkel

Hokkaidó-krémleves sült birssel

Karácsonyi birsalmacsatni

Rumos birsdzsem

Fűszeres birskompót

Gyömbéres birsalmasajt

Kókuszos birstorta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink