A legegyszerűbb étel is fantasztikus zamatot kap, ha megbolondítjuk egy kis zöld fűszerrel. Lehetőleg frissel, mert úgy az igazi. Bemutatjuk az errefelé leggyakrabban használt ízesítőket, és adunk pár ötletet is, hogy milyen ételekhez használhatják.

Kis fűszerhatározó

Bazsalikom

[eadvert]

Egyéves, melegigényes növény, többféle változata is ismert. Erős, jellegzetes illata és íze van. Bőkezűen adagolhatjuk az olaszos tésztákhoz, salátákhoz, nagyon jól illik sok desszerthez és gyümölcshöz is.

Tejszínes, bazsalikomos tökspagetti házi burgonyacsipsszel

Citromfű

Évelő növény, ha jól érzi magát, gyorsan terjed és nagyra nő. Főként teát főzünk belőle, desszerteket és italokat díszítünk és ízesítünk vele, fűszerként ritkábban használjuk, pedig az enyhén citromos íze jól illik a könnyedebb halakhoz, szárnyasokhoz. (Mi például busát pácoltunk vele. Lásd a 14. oldalon.) Nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású.

Citrommal és citromfűvel sült vajas csirke

Izsóp

Méltatlanul elfelejtett fűszernövényünk. Évelő, szereti a napsütést, talajban igénytelen, sovány földben is jól elvan. Különleges, enyhén csípős, kámforos, kesernyés íze szinte minden olyan ételhez jól illik, amelyekhez fekete borsot is szívesen tennénk. Húsokhoz, zöldségekhez, tésztákhoz, pörköltekhez, tényleg bármibe tehetünk egy-két kis ággal belőle.

Nyúllapocka káposztás tésztával

Kakukkfű

Magyarországon vadon is megterem, napos, sziklás fennsíkokon gyűjthetjük. Ez is emésztésjavító fűszer, ezért különösen alkalmas a nehezebb ételek ízesítésére. De nem csak pecsenyékhez és babos fogásokhoz illik, hanem gyümölcsökkel is nagyon jól párosítható, jól kiegészíti például az alma, a körte vagy a barackok aromáját.

Köretek újkrumpliból

Kapor

Ez is a megosztó fűszerek közé tartozik. Akik kedvelik, egész nyáron bőkezűen szórják a tökfőzelékbe, a túrós lepény töltelékébe, mindenféle galuskákhoz, a kovászos uborkához, a cukkinis ételekhez. A nyári marhahúsleves klasszikus kísérője a kapormártás. Üdítő, különleges zamata akkor érvényesül a legjobban, ha csak a főzés végén tesszük hozzá az ételhez. Ennél a fűszernél is a friss növénynek igazi az íze, nehezen helyettesíthető szárított vagy fagyasztott változattal.

Kapros-joghurtos heringsaláta

Koriander

Az egyik legmegosztóbb zöld fűszer. Nagyon sokan rajonganak érte, mások már a szagától is rosszul vannak. Külsőre egy kicsit vérszegény petrezselyem zöldjére hasonlít, halványabb, vékonyabb, de a levelek formája, mérete nagyon hasonlít rá. Ez is gyógynövény egyben, mint általában a fűszernövények, szélhajtó, emésztést serkentő, vértisztító hatású. Az ázsiai konyha nagy előszeretettel használja, levesekhez és főételekhez egyaránt.

Korianderes újburgonya csirkemellfilével és kapribogyóval

Majoránna

Az egyik legrégibb és legkedveltebb magyar fűszernövény. Egyéves, magról vethetjük. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatású. Szárítva a legtöbb háztartásban megtalálható, sok hagyományos ételt fűszerezünk vele, sertéshúsból készülőket, mindenféle májat, kacsát és libát, de sokan tesznek egy csipettel belőle többféle főzelékbe is (krumpli, bab, kelkáposzta stb.).

Mustban sült csirke kemencés burgonyával

Menta

A nyár legjobb fűszere. Hűsítő, mentolos aromája remekül illik a legtöbb desszerthez és salátához. Ennek az adagolásával is vigyázni kell, ha túl sokat teszünk belőle, keserű lesz tőle az étel. Alapvető fűszere a közel-keleti taboulleh salátának (a petrezselyem zöldje mellett), a báránynak, a zöldborsónak, sokféle italnak. A mentára különösen igaz, hogy frisset kell használni, a szárított változat íze tényleg csak nyomokban emlékeztet a frissen szedettre.

Mentás, fehér csokoládés gyümölcstorta

Oregánó

Az olasz konyhának köszönhetően ma már inkább ezen a néven ismerjük, régebben gyakoribb volt a vadmajoránna vagy a szurokfű kifejezés. Évelő bokrocska, fényigényes, de a szárazságot jól tűri. Az megjelenése és az íze is hasonlít a majoránnára, de annál kevésbé markáns. Paradicsomos ételekbe mindig érdemes tenni egy-két ágat belőle. Jól illik a nyári salátákhoz, főzelékekhez, darált húsos töltelékekhez.

Paradicsomos csirke széles metélttel

Petrezselyem zöldje

Ha semmilyen más zöld fűszert nem is használnak egy háztartásban, a petrezselyem zöldje biztosan nem hiányzik egy magyar konyhából. Télen kicsit szűkmarkúan, nyáron sokkal nagyvonalúbban rakjuk szinte mindenbe. A legtöbb levesünk és főzelékünk szinte elképzelhetetlen nélküle, de szinte kötelező tenni belőle a töltött húsok töltelékébe, a gombás ételekhez.

Klasszikus falusi zöldborsóleves

Rozmaring

Az egyik legrégebbi zöld fűszer, már az ókorban is használták, fűszer- és gyógynövényként egyaránt. A magyar konyha is gyakran alkalmazza. Mediterrán országokban évelő növényként hatalmasra nő. Védett, napsütéses helyeken itthon is próbálkozhatunk vele, de az igazán komoly fagyok kipusztítják. Erős, kámforos, kesernyés íze van, nagyon jól illik a pecsenyékhez, a paradicsomos ételekhez és a burgonyához.

Tárkony

Az erdélyi konyha egyik legismertebb fűszere. Évelő, ha jól érzi magát, ki sem lehet pusztítani. Hosszúkás leveleinek jellegzetes, édeskés, kámforos íze van. Ha főzünk vele, csak az utolsó tíz percre rakjuk bele az ételbe, így jobban megmarad az aromája. Nagyon kevés kell belőle, nem érdemes bőkezűen adagolni, túlságosan elnyomja a többi ízt. Ez is inkább a nehezebb ételekhez illik, komoly levesekhez, húsételekhez, főzelékekhez.

Húsgombóc tepsiben, zöldségágyon

Zsálya

Kifejezetten mutatós évelős növény, nyár elején gyönyörű lila virágokat hoz. Halványzöld, hosszúkás levélkéinek különleges íze van. Teáját régóta használják fogínybetegségek gyógyításához, sok fogkrémnek az egyik hatóanyaga. Sokoldalúan használható fűszerezésre. Jól illik tésztás, sajtos és húsos fogásokhoz egyaránt. Érdemes salátaöntetekhez is kipróbálni.

Tepsiben sült tarja almával, szőlővel, hagymával

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.