Magazin

Január elején még általában tartjuk az újévi fogadalmakat. Sokan diétáznak ilyen vagy olyan okból, és közöttük is jó néhányan azt fogadták meg, hogy alaposan csökkentik a szénhidrátfogyasztásukat. Ha csipszet és pogácsát nem is ehetnek, van azért jó pár házi rágcsálnivaló a számukra is.
Ámbár mi, magyarok általában egy jó erős feketével kezdjük a napot, a hozzáértők azt javasolják, hogy a reggeli ital inkább egy pohár víz vagy tea legyen, és majd csak tíz körül igyunk egy felpörgető italt. A hagyományos kávé helyett néha kényeztessük magunkat valamilyen különleges itallal.
Tenger hiedelem kötődik a szilveszteri és az újévi étkezésekhez, persze minden országban más és más. Nálunk ilyenkor a malac és a lencse a sztár. Összekeresgéltük, hogy milyen jó tanácsokat kaphattunk régebben a menüre vonatkozóan.
Ezer néven hívják, sokféleképpen formázzák a burgonyás tésztákat, de egy a lényeg: jó sok főtt, áttört krumpli az alap, ehhez gyúrunk hozzá valamennyi lisztet. Ha a karácsonyi lakomák és a szilveszteri malac között valami egyszerűbb, húsmentes ételre vágyunk, csináljunk gombócot vagy nudlit, édesen vagy sósan.
Mi tegyünk a szilveszteri büféasztalra? Ilyenkor a sok kötelező koccintás miatt az édességek kicsit háttérbe szorulnak, a sós falatok játsszák a főszerepet. Készítsünk többféle színes, kívánatos harapnivalót az italok mellé, ne üres gyomorba érkezzen több pohárka alkohol.
Dugig van még a hűtő mindenféle készétellel, akad még bőven az adventi kekszekből, ott a fél torta tegnap estéről, és persze a bejgli is kitart még szilveszterig. De ha vendégek jönnek, először mindig a frissen sült sós ropogtatnivalókat keresik, és az az igazság, hogy mi is szívesen rágcsálnánk társasjátékozás közben. Összeválogattunk pár tényleg villámgyors sós süteményt.
Mindig tele vagyunk fantasztikusnál fantasztikusabb tervekkel, aztán majdnem mindig az a vége, hogy rájövünk, már egy fél napunk sem maradt a saját készítésű ajándékok legyártására. Ilyenkor jól jönnek ezek a tényleg csak pár percnyi élő munkát igénylő kis semmiségek, amelyeknek aztán mégis annyira lehet örülni. Mert szépek, finomak, személyre szabottak.
A legtöbb ünnepi süteménybe vagy csak tojásfehérje, vagy csak tojássárgája kell. Bármit csinálunk, az a vége, hogy ott állunk egy csomó fél tojással. Van pár ötletünk, mihez kezdjünk a felesleges fehérjékkel vagy sárgájákkal.

Ezek is érdekelhetnek