Magazin

A sütemények, torták alapja a tészta, amely, ha nem habkönnyű, állagával tönkreteszi az egész desszertet. Íme 3 szabály, melyet be kell tartani sütésnél!
Tökhegyekkel vannak tele a piacok és a zöldségesek, a jobb helyeken akár négy-ötfélét is kaphatunk. A legismertebb a sonka alakú kanadai tök, de újabban egyre több helyen találkozhatunk a sötét narancssárga Hokkaidó-tökkel is.
Ilyenkor ősszel bőven van gyümölcs, nem kell vele takarékoskodni, előtérbe kerülnek azok a sütemények, amelyekbe jó sokat tudunk beletenni. Nagy klasszikusok a ropogós tésztájú piték, jól variálható a töltelék is, és a tészta aránya is, a felső réteg lehet teljesen zárt, de akár el is maradhat. Köztes és csodálatos megoldás, ha a pitetésztából berácsozzuk a sütemény tetejét, így nem is kevés, nem is sok, pont jó lesz.
Ha túl sok lett a kelt tészta, tegyük a mélyhűtőbe, így később is felhasználható lesz. Hogy mit kell tudni az ilyen tészta fagyasztásáról? Ebben segítünk most!
Biztos találkoztak már ezekkel a magokkal a nagyobb élelmiszer-áruházakban, zöldségeseknél. A jól megszokott dió, mogyoró, pisztácia, mandula mellett érdemes ezeket is megkóstolni.
Bár édesburgonyának is hívjuk, valójában nem a burgonyafélék családjába tartozik ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, a batáta. Számtalan pozitív élettani hatása mellett az is nagy előnye, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul rendkívül sokoldalúan felhasználható zöldség!
A darált hús nem az ünnepi lakomák alapanyaga, hét közben viszont nagyon jó szolgálatot tesz. Könnyen beszerezhető, olcsó, gyorsan elkészül, laktató. Jól fagyasztható, reggel csak kikapunk egy adaggal a mélyhűtőből, estére kienged a hűtőszekrény normál részében, és már mehet is a serpenyőbe.
Még az errefelé szokásos lecsókat sem lehet megunni, egyrészt már az alaplecsó is nagyon jó, másrészt annyi mindennel lehet dúsítani. De ha mégis egzotikusabb ízekre vágunk, érdemes kicsit kalandozni a világban. Három húsmentes, ám nagyon ízletes elkészítési módot javaslunk.
Most érik a legfinomabb besztercei szilva, nincs ennél jobb lekváralapanyag. Ma már csak kevés helyen főzik nagy üstökben az udvaron, napokig, inkább a sütőbe toljuk be, hogy ne kelljen mellette ácsorogni. Adunk ötleteket, hogyan tudjuk csinálni a lehető legkevesebb energiával (ide számítva magunkat és a gázt, illetve villanyáramot is).

Ezek is érdekelhetnek