Ha sütés nélküli karácsonyi desszertet szeretnénk készíteni, több út közül is választhatunk.
Az egyik a tiramisu és rokonai. Ez a híres olasz desszert valamikor a múlt század közepén alakult ki, a neve magyarul azt jelenti, hogy „dobj fel” (állítólag egy elégedett fogyasztó jelentette ki, hogy ez a finomság mennyire feldobta). Piskóta és habos krémsajtkrém. Klasszikus ízei az édes krémsajt és a kávé. A mártogatáshoz használt alkohol hagyományosan marsala (édes desszertbor), barna rum vagy portói. Eredetileg sem tojásfehérje, sem tejszín nem szerepelt a krémben, de ezekkel sokkal habosabb, könnyebb lesz az édességünk. A hagyományos tiramisu tálban készül, több rétegben összerakott rumos kávés piskóta, habos mascarponekrémmel. Ezt variálhatjuk kedvünk szerint. Összeállíthatjuk torta, pohárkrém vagy golyó formátumban is, a babapiskóta helyett használhatunk valamilyen kekszet, készen vett piskótalapot, mézessüteményt. A krémet és a mártogató folyadékot is átvezethetjük egy másik ízvilágba.
Gyors, egyszerű és célszerű, ha pohárkrémet választunk. Itt aztán tényleg nincs izgulnivaló, ha nem pont olyan a krém állaga, amit szerettünk volna, akkor na bumm, úgyis kanállal fogjuk enni. Valami kis ropogós kekszmaradék vagy habcsók úgyis van ilyenkor otthon, csak a krémet kell összeállítani, aztán meg kicsit dekorálni. Nagyobb gyerekekek önállóan is el tudják készíteni.
Vannak még a klasszikus magyar sütés nélküli keksztekercsek, csokiszalámik és társaik. Ezek elkészítése talán picit bonyolultabb, de az általuk szerzett öröm miatt megéri.