Magyarországon inkább a sárga hüvelyű fajták terjedtek el, de most már egyre gyakrabban találkozhatunk a zöld színűvel is. Mint a legtöbb zöldségféle, kevés kalóriát, viszont nagyon sok hasznos anyagot (rostok, vitaminok, ásványi anyagok) tartalmaz. Könnyen emészthető. A klasszikus leves vagy főzelék mellett ezerféleképpen elkészíthető. Nagyon finom lerakva, sütőben átsütve (akár hús nélkül is), vagy csak párolva, kis vajon átforgatva. Ez az egyik fő alkotóeleme például Mikszáth kedvencének, a híres palóclevesnek is. A legtöbb zöld fűszer igen jól illik hozzá: ízesíthetjük kaporral, tárkonnyal, petrezselyem zöldjével, kakukkfűvel, szurokfűvel vagy csomborral.
[eadvert]
A fiatalon leszedett bab remek leves- vagy főzelék-alapanyag hétköznap, de az ünnepi asztal fogásaihoz is illik. Kellemes, enyhén savanykás, nem tolakodó íze jól érvényesül az egész ételsorban, a salátától a leveseken át a húsos főételekig – épp csak desszerteket nem gyártunk belőle (persze lehet, hogy ez csak idő kérdése).
Rizs bazsalikomos paradicsommártásban, zöldbabbal és cukkinivel