Fejes káposzta
Nyersen is, savanyítva is (savanyú káposzta) nagyon finom. Rengeteg értékes C-vitamint és káliumot tartalmaz. Vásárlásnál a kemény, nehéz, fényes levelű példányokat keressük.
Három tuti recept fejes káposztából
Kínai kel
Jóízű nyersen is, de gyakran használjuk levesekhez, egytálételekhez. Wokban készülő ételekhez is ajánlott. Sok C-vitamint, folsavat és káliumot tartalmaz. A ropogós, halványzöld fejek a legfinomabbak, a barnás elszíneződések már azt jelzik, hogy régóta vár a zöldség az üzletben.
Három tuti recept kínai kellel
Lila káposzta
Mint minden káposztaféle, ez a fajta is gazdag C-vitaminban, folsavban és káliumban. Igen hasznos az erek egészségének megőrzésében. Mindig rozsdamentes anyagból készített késsel vágjuk. Salátaként vagy köretként a legízletesebb. Ha citromot vagy ecetet teszünk hozzá (az öntethez vagy a főzéshez), akkor megőrzi szép lila színét.
Három tuti recept lila káposztával
- Sertésszűz szilvás lila káposztával
- Kakukkfüves marhatokány lila káposztával
- Sült libacomb párolt lila káposztával
Kelkáposzta
Ez a fodros levelű káposztaféle rostanyagokban és káliumban bővelkedik. Általában főzve vagy párolva fogyasztjuk. Ízletes levesnek, egytálételnek. Egyre többször szerepel az előkelő éttermek étlapján is. A hibátlan, sötétzöld fejeket érdemes megvásárolni.
Három tuti recept kelkáposztával
Kelbimbó
Miniatűr változat rengeteg vitaminnal (C-, B- és K-vitaminok, ásványi anyagok). Gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatása is közismert. Főzve, párolva fogyasztjuk, kiváló leves, köret vagy egytálétel készíthető belőle. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy élénkzöldek, foltmentesek legyenek a bimbók.
Három tuti recept kelbimbóval
[eadvert]