Nem múlhat el a farsang pár házi sütésű fánk nélkül. A klasszikus, zsiradékban sült kelt tésztás mellett még ezerféle más létezik: süthetjük sütőben, speciális fánksütőben, készíthetjük másféle tésztából. Egy biztos: ez a fajta sütemény nem szereti az ácsorgást, frissen, langyosan a legfinomabb.

Kisült már a fánk is

Nagyon sokféleképpen készül a hagyományos, szalagos farsangi fánk is, két egyforma receptre nehéz rábukkanni. Mutatunk pár klasszikust.

[eadvert]

Bornemissza Anna fánkja

Végy tejet s fejérlisztet, serélesztővel együtt csinálj tésztát belőle. Tedd az tűzhöz, hadd keljen meg. Végy ki benne, s nyújtsd vékonyon az kezeddel, s rakd egyenként forró vajba. Süsd meg hamar, s add fel melegen vagy hidegen, s nádmézzel is meghintheted.

(Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból)

Farsangi fánk a harmincas évekből

1 liter liszthez 10 dkg vajat, 5-6 tojássárgáját, 2 dkg cukros tejben áztatott élesztőt és annyi tejet veszek, amennyit felvesz (kb. 4 deci). Nagyon jól kidolgozom, a tésztának puhának kell lennie annyira, hogy szaladjon. Meleg vízbe állítom, és kelni hagyom. Ha jól megkelt, 3 cm vastagságra nyújtom és 5 cm átmérőjű fánkszúrót használok. Forró és bő zsírba rakom és pedig az ellenkező oldalra, mint amelyiken a deszkán feküdt. Lefedem, és mikor megpirult, megfordítom, de a fedőt nem teszem vissza.

(Dr. Hevesi Sándorné: Az ideális háztartás)

Magyar Elek farsangi fánkja

50 dkg, néhány óráig meleg helyen tartott rétesliszthez 6 tojássárgáját, 6 dkg olvasztott vajat, 5 dkg porcukrot, 4 deci tejet, 1 evőkanál rumot, 2 deka, cukros langyos tejben megkelesztett élesztőt és csipet sót veszünk. Fakanállal jól kidolgozzuk, aztán lábassal letakarva 35-40 percig pihentetjük, míg jól megkel. Ekkor lisztes deszkán hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, takaró alatt újra kelni hagyjuk, míg kb. még egyszer olyan vastagra dagad, majd erősen forrásban lévő, de nem füstölő zsírban kisütjük.

(Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve)

Mi pedig így sütjük:

Édes kicsi fánk

Fahéjas copfok és farsangi fánk

Csörögefánk (herőce)

Berlini fánk

Beignet

Vaníliás töltött fánk

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.