Magazin

Ősz végén, tél elején örökzöld téma a gesztenye házi feldolgozása. Általában ugyan a fagyasztott változatot használjuk a házi desszertekhez, de ilyenkor, ha hozzá tudunk jutni egy adag friss gesztenyéhez, érdemes egyszer megkóstolni az abból készített friss pürét (persze jó sok tejszínhabbal).
Minden sütni imádó álma az adventi időszak, teljesen legálisan pepecselhetünk mindenféle apró és nagyobb süteménnyel fél napokon keresztül. Ott van ugye a mézeskalács, amely nélkül el sem tudjuk képzelni az ünnepeket, aztán jönnek hosszú tömött sorban a kekszek, az utolsó héten a nagyágyúk, a zserbó, a bejgli, a gyümölcskenyér, közvetlenül az ünnepek előtt pedig a mézes krémes, a krémes-habos torták, réteges sütemények.
A cékla minden porcikája ehető. Az édes, szép színű gumó csakúgy, mint a formás, zsenge levele. Hosszú ideig csak a savanyított, ecetes céklát ismertük, pedig számtalan egyéb módon is használhatjuk a konyhában. Ehetjük nyersen, főzve, sütve, édesen, sósan – sokoldalúan használhatjuk ezt a könnyen hozzáférhető, olcsó zöldségfélét.
A tél és a karácsony nem csak az ünnepekről, hanem rengeteg finomságról is szól, a sült gesztenyétől kezdve a lángoson át a forró italokig minden hívogatja az embert. A finom meleg tea, a forrócsoki vagy éppen forralt bor mellett a karácsnyi vásárok állandó szereplője a krampampuli is. De vajon mit rejt ez a mókás elnevezés? Honnan ered? Igaz, hogy ha eredeti krampampulit szeretnénk készíteni, azt meg is kell gyújtani? Na de hogyan? Erről szól cikkünk, melyben egy hagyományos elkészítési eljárást is bemutatunk, érdemes hát velünk tartani!
Fogytán vagy a receptötleteknek, mégis szeretnél előrukkolni valami izgalmas fogással? Nem kell túlgondolni és vagy bonyolítani: a tört burgonya különféle verziói között biztosan megtalálod a következő kedvencedet, és még a bókokat is besöpörheted!
A szelídgesztenye termése különleges ínyencség. Fagyasztva, bezacskózva ugyan egész évben kapható, de az igaz szezonja most van. A friss szemek zamata utánozhatatlan. Igazi ünnepi desszert lehet belőle, ha évente egyszer-kétszer felvállaljuk a tényleg sok időt igénylő feldolgozásba.
Először egy jó kis leves, utána meg valamilyen krumplis tésztából készített házi egyszerűség – a zegernyés téli napokon nincs is ennél jobb menü.
A téli süteményeknél gyakran használunk egzotikus fűszereket, közéjük tartozik az errefelé ritkábban használt kardamom is. Az ilyenkor bőkezűen szórt mézeskalács-fűszerkeveréknek is a része. Érdemes vele összebarátkozni, egy kis egzotikus ízt csempész a süteményekbe, ételekbe.
Az év végi ünnepek előtt különleges sütemények receptjeit vadásszuk, el akarjuk kápráztatni a vendégeinket. Most nem az a legfontosabb, hogy gyors és olcsó legyen, ilyenkor jöhetnek a drága alapanyagok, és a kifejezetten időigényes édességek is. A híres opera-szelet pont ilyen alkalmi desszert lehet.
Ha azt hiszed, hogy csak pirítós kenyeret készíthetsz a kenyérpirítóban, akkor tévedsz. Bár ezek a konyhai eszközök nem olyan sokoldalúak, mint egy mikrohullámú sütő, vagy egy kenyérsütő, de olyan ételek elkészítéséhez is használhatod, amire nem is gondoltál.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.